dinsdag 15 april 2008

maandag 14 april 2008 scholen bezoek Meknes

Maandag 14 april 2008 Meknes

Vanochtend zaten we om 8 uur aan het ontbijt, zodat we om 8:45 met de bus naar de lerarenopleiding in Meknes konden vertrekken. Iedereen was enthousiast en erg benieuwd naar hoe het zou zijn!

Om 9:15 was het dan zover. We waren bij de opleiding! We gingen een lokaal in, samen met 4 studenten, een paar leerkrachten, de directie en anderen belangrijke mannen in pak. Ze hadden de tafels erg mooi aangekleed. Er lag een wit laken overheen, die bedekt was met paarse bloemstukjes. De tafels stonden in een vierkant, met in het midden een groot bloemstuk. We kregen daar een presentatie over het onderwijs in Marokko.





De directeur begon in het Arabisch te praten. Opeens moesten we allemaal opstaan en gaan klappen, maar niemand begreep waarom. Gelukkig vertaalde onze goede reisleider Mohammed, het daarna voor ons (waarom het klappen was zijn we alleen nog niet achter..).
Daarna moesten wij ons allemaal voorstellen. Hier had niemand op gerekend dus dit was wel even schrikken! We mochten het gelukkig wel in het Engels doen, want niet iedereen spreekt zo goed Frans (Gelukkig is de naam Léonne en Renée al Frans dus bij ons ging het vloeiend). Achteraf was het toch erg leuk om het op zo’n spontane manier te doen.

In de pauze kregen we thee met een koekje. De studenten leerden ons meteen Arabisch, met het briefje dat Renée meegenomen heeft uit de Marokko map. Wat is het moeilijk zeg om die taal goed uit te spreken! Wel heel grappig om te proberen!

Na de presentatie mochten we bij de basisscholen in de stad kijken hoe het daar aan toe ging. Het was echt heel erg gastvrij en we mochten bij iedere les kijken. Een klas zong zelfs een liedje voor ons waarop wij volgden met hoofd, schouders, knie en teen. De kinderen deden mee en ook zij vonden dit super leuk om te zien. Het werd meteen duidelijk dat alle kinderen uniformen aan hadden. Maar sommige kinderen miste een uniform, later werd ons verteld dat dit komt doordat de ouders dan niet genoeg geld hebben en dit waren ook precies de kinderen zonder boeken.










Na een bezoek aan de scholen was het tijd voor een lekkere maaltijd. Lunchen in Marokko met gezellige mensen, wat wil je nog meer?! Na een warme maaltijd te hebben gegeten was het tijd voor het toetje : ‘jawel de sinaasappel’! Heerlijk een sinaasappel die je overal kunt zien groeien aan de bomen. Ze waren net geplukt van de boom die tegenover het restaurant stond. Oké, dit is niet waar maar maakt het verhaal wel leuker.

De Medina (oude stad) in Meknes heeft heel veel smalle overdekte straatjes, waardoor het er aardig donker is. Er zijn veel kleding, schoenen, garen, kleden en souvenirs winkels, maar ook snoepwinkels en houd bewerk/ meubelmakerijen. Heel bijzonder om door heen te lopen, maar we waren wel erg blij dat we met een grote groep waren. De mannen kijken je toch vreemd aan (ook al zijn de winkeliers heel vriendelijk en gastvrij) en voel je je niet altijd op je gemak.






Voor de Medina is een groot plein met terrasjes, kraampjes en muziek. Van de muziek moet je je niet alleen te veel voorstellen, want het kwam gewoon uit de cd speler bij een kraampje wat cd’s én cassette bandjes verkocht. Toch klonk het erg gezellig! De meeste kraampjes verkochten noga, fruit of ander eten.

Op het plein liepen heel veel mensen en het was er ook erg gezellig. Het is grappig om te zien hoeveel verschillen er zijn in de kleding van de vrouw. De meeste vrouwen lopen in zo’n soort dunne lange mooi versierde jas (djellaba) met een hoofddoek om, maar er zijn ook vrouwen zonder hoofddoek, of juist helemaal bedenkt. Veel jongeren lopen gewoon in een spijkerbroek met een truitje met lange mouwen erover, zonder of dan weer met hoofddoek. De mannen lopen meestal in ‘normale’ kleding, maar er zijn er ook veel die ook zo’n djellaba aan hebben. Deze zijn natuurlijk wel anders dan die van de vrouwen en misschien heten die ook wel anders, maar dat weet ik niet. Je kunt dus lekker op een terrasje gaan zitten en bekijken wat er allemaal voorbij komt lopen.

Sabine en Stein hebben overigens een leuke manier bedacht om de herinneringen van de reis goed te kunnen onthouden (op de vraag of ze een fototoestel hadden reageerde ze niet). Zij gaan dan op een mooi plekje zitten en maken hier een tekening van. Hier kunnen ze dan de hele middag druk mee zijn!

Om 18:50 waren we weer in het hotel. Het was dus best een lange dag! We zijn tussendoor alleen een kwartiertje in het hotel geweest om ons om te kunnen kleden. Sommigen hadden zich namelijk netjes aangekleed, omdat we naar de scholen gingen. Mohammed zag er bijvoorbeeld erg chique uit! Hij had een mooi pak aan met stropdas.

Morgen gaan we met studenten uit Meknes naar hun stage scholen op het platteland. Deze staan ongeveer 20 km buiten Meknes.

Nou, we hopen jullie zo weer goed op de hoogte gehouden te hebben en morgen schrijven er weer twee anderen!

Wij gaan nu lekker eten, tot morgen!

Groetjes,

Léonne en Renée

3 opmerkingen:

Unknown zei

Hoi allemaal,

Leuk om zo jullie te kunnen volgen.
Alleen foto's - los van de paar op dit blog - kan ik nog niet ontdekken?

Nog veel nieuwe indrukken gewenst!

Lea

p.s. ter info; hier hagelde het zelfs vanmorgen, geniet lekker van de zon daar!

Lizan zei

Tjonge jonge... wat een leven daar! :P
Ik krijg nu ik dit allemaal lees, spijt dat ik niet ben meegegaan.

Leuk om zoveel foto's te zien, ik ben benieuwd naar de volgende!

Veel plezier nog daar!

Lizan

Ow ja, is het in Marokko normaal dat er zo uitgebreid wordt gelunchd?

Unknown zei

hoi sjoerd,
zou je bijna niet herkent hebben, het is dat je broek en t-shirt mij bekend voorkwamen.
leuk om het reisverslag te lezen en de foto's te bekijken.
groet Ma.