donderdag 24 april 2008

23 april 2008, ergens boven Spanje

We hebben de stralende zon en zee in Asilah net achter ons gelaten en zijn weer op weg naar huis. Tassen vol met herinneringen aan Marokko zitten in de bagagevakken gepropt. We maken ons grote zorgen over ons ploegje, het favoriete geschenk dat we van een van de scholen in Al Hoceima ontvingen. Het is van hout en touw gemaakt door een van de leerlingen van groep 6. Het ziet er prachtig uit en krijgt zeker een plaats in de toekomstige vitrine van ons Marokkoproject op Domstad.
Asilah was een heel prettige plaats om deze reis mee af te sluiten. De medina is vriendelijk en uitnodigend, met mooie brede en schone straten, maar ook prachtige kleine steegjes en doorkijkjes, wit geschilderd met kleurige muurschilderingen. Door kantelen kijk je uit op de zee en zie je ook een klein heiligdom liggen van Achmed Al Mansour, wanneer we tenminste goed geinformeerd zijn door de man die bij dit heiligdom aanwezig was. De zee en de haven geven een bijzondere sfeer waardoor we ontspannen konden evalueren en afronden.
We dronken een laatste kopje koffie op een zonovergoten terrasje in de medina.




Sabine zat hier midden op de rustige straat een laatste tekening te maken, deze keer van Renée, Marion, Lisa, Benthe, Pauline en Léonne die een spelletje Yathzee speelden op het terras. (zie foto).







De lunch bleef vandaag eenvoudig. Mohamed had brood en beleg gehaald, wat op de stoeprand, of aan het strandje bij de haven werd genuttigd. Na een laatste weemoedige blik op de zonovergoten zee, namen we afscheid van Asilah en stapten in de bus op weg naar het vliegveld. We reden langs prachtige velden vol blauwe en paarse bloemen, en zagen zelfs flamingo’s in een watertje langs de snelweg.
Op het vliegveld namen we afscheid van onze onovertroffen chauffeur Mostafa en zijn assistent Hamid. Van Mostafa kregen we nog het cassettebandje mee waarop prachtige berbermuziek van Oudaden staat. We zullen Gerard lief aankijken en vragen of hij het bandje op een cd-rom wil zetten, zodat liefhebbers het over kunnen nemen.



--

Net moesten we even stoppen met typen, omdat er een overheerlijke maaltijd werd geserveerd. Nou ja, overheerlijk….. Laten we zeggen, tja, wat zullen we ervan zeggen.
Laten we verder gaan met de dag.
Op het vliegveld werd nog een mooie groepsfoto gemaakt, waar echt iedereen heel goed op staat. Behalve José die de foto nam. Mohamed staat daar nog bij op, maar we moesten daarna afscheid van hem nemen. Hij blijft in Marokko en staat al in de startblokken voor zijn volgende groepsreis.
…..En toen hoefden we alleen nog maar door de douane (een wassen neus, want iedereen had water bij zich en piepte bij het poortje. Maar we mochten gewoon doorlopen).

Nog even en we landen alweer in Brussel alwaar als het goed is een Connexxion-bus voor ons klaarstaat om ons naar Domstad te rijden. Waarschijnlijk zullen we daar rond middernacht aankomen. Aangezien onze biologische klok twee uur achterloopt is dat voor ons niet zo’n probleem. Voor de ophalers is dat misschien een andere zaak…

Voor de deelnemers aan de reis: Het plan is op deze weblog een link te maken naar een site waarop nog veel meer foto’s van de reis zullen komen te staan, zodat ieder die naar eigen behoefte kan downloaden. Als je nog heel mooie foto’s hebt die daar volgens jou beslist bij moeten, geef ze dan aan Gerard, want hij kan ze uploaden.

Rest ons iedereen een goede thuiskomst te wensen. Wij kijken terug op een heel geslaagde studiereis, met een fantastische groep studenten en collega’s. We zien uit naar de afsluitingsbijeenkomst op 28 mei wanneer we iedereen weer bij elkaar zullen zien. We pinken een traan weg, want we hebben van jullie genoten en zullen jullie missen.

Bislama!

Ada en José

Geen opmerkingen: