woensdag 16 april 2008

Dag 4 | 15 april

Na gisteravond een dansje gewaagd te hebben bij onze Marokaanse vrienden, werden we vanochtend weer vroeg gewekt door onze wekker.
Na een ontbijtje gingen we de bus in om naar een onbekende bestemming te rijden, aangezien eigenlijk nog niet alles duidelijk was over de stagescholen waar wij vandaag naar toe zouden gaan. Maar na wat overleg tussen Marokaan en Nederlander (wat de communicatie bemoeilijkte, maar gelukkig was Mohammed de eerste daar om ons uit de brand te helpen) kwamen ze er toch uit. We werden verdeeld over drie verschillende locaties, een hoofdgebouw en twee dependances. Hier zouden we de rest van de dag blijven om mee te lopen in een klas. Wij zijn naar een kleine dependance geweest die uit drie klassen bestond. Deze locatie bestond uit drie combinatieklassen, een van de klassen bestond uit acht leerlingen. Het lesgeven hier is niet echt vergelijkbaar met het onderwijs wat wij in Nederland kennen. Er wordt zeer klassikaal lesgegeven. Het lesgeven is moeilijker, doordat de ene helft van de klas les krijgt terwijl de andere helft van de kinderen niets te doen heeft. Het geven van beurten gaat als volgt: na een vraag van de leerkracht aan de kinderen, steken de kinderen hun vinger op en maken hierbij een luid sissend geluid en vliegen enthousiast van hun stoel af. Het valt op dat voornamelijk dezelfde kinderen gekozen worden om antwoord te geven. Ook zijn er kinderen die geen schoolmaterialen hebben, dit omdat zij hier te arm voor zijn, deze kinderen worden ook niet betrokken bij de les. Wat voor ons ook anders was, was dat er per klas vijf studenten waren en drie docenten die hen beoordeelden, dit bracht veel onrust in de klas.
Het was een leerzame ochtend met veel indrukken waardoor wij de middag zelf mochten invullen.
Tegen de avond zijn wij met de bus naar de medina in Meknes geweest, hier hebben wij uiteraard weer lekker geshopt. Een aantal van ons (ik noem verder geen namen) zijn al behoorlijk goede beroepsafdingers.
Onze lieftallige buschauffeur stond alweer op ons te wachten, onder het gezang van ‘Ik heb een juffie in Marokko’ (helaas hebben Marleen en Evelien hier patent op aangevraagd en kunnen we deze niet publiceren) zijn we naar het hotel gereden om de avondmaaltijd te nuttigen. Dit was gezellig.
Morgen worden we, het liefst, gesluierd verwacht we gaan namelijk een dagje Fes in.

Groetjes,Merel en Marjolein

PS. We voelen natuurlijk al dat jullie heel erg nieuwsgierig zijn naar het mooie lied, daarom hier een heel klein voorproefje:
Ze komt op twee kamelen als ze komt, hobbeldebobbel
Ze loopt op sloffen, slof slof
En ze draagt een djellaba, punt punt
En dan kookt ze in tangin, stoom stoom
En ze is heel bruin, zon zon

Al jaloers? ;)

Geen opmerkingen: