woensdag 16 april 2008

Dag 5 | Terug in de tijd

Vandaag stond Fes, Moulay Idriss en Volubilis op het programma. Vanochtend hoefde we niet zo heel vroeg er uit. Rond 9.00u gingen we op pad.

Na een uur rijden kwamen we in Fes. Fes is een belangrijke stad voor Marokko omdat het de oudste koningsstad is. Ook is Fes door de UNESCO tot Werelderfgoed verklaard.
De derde stad van Marokko bestaat uit 3 delen en wij zijn in het historische deel geweest.


Stukje geschiedenis
Fes is in 789 gesticht door Idriss I aan de rechteroever van de Fes-rivier. Zijn zoon, Idriss II bouwde in 808 de stad aan de andere kant van de rivier. In midden 11de eeuw werden deze 2 steden samengevoegd door er een grote muur om heen te zetten.
In Fes werd ook een universiteit opgericht en deze is nu nog steeds de belangrijkste van Marokko. In 1250 had Fes veel aanzien vanwege zijn mooie gebouwen, zijn universiteit en door de culturele en economische metropool. Het werd toen uitgeroepen tot koninklijke hoofdstad. Zo’n 400 jaar later werd het veroverd en werd Meknés uitgeroepen tot hoofdstad en raakte Fes in verval.

Ons bezoek
Voordat we de muren van Fes binnen gingen waren we bij een uitkijkpunt en daar haalde we een gids op die ons de weg ging wijzen. Dit was echt nodig want het was een wirwar aan straatjes en hele smalle steegjes. Je waant je echt terug in de tijd. Je krijgt een beetje het beeld hoe het vroeger bij ons er aan toe is gegaan met al die oude ambachten, handelaars en steegjes. We moesten ook goed bij elkaar blijven want de kans op verdwalen was groot.


We gingen eerst naar een oude Koranschool die niet meer in gebruik is. Het is nu vooral een toeristisch gebeuren. Bij de Koranschool kregen we uitleg over het gebouw. Zo was er een waterplaats in het midden. De bodem leeg schuin weg te lopen maar dat was optisch bedrog. De gids liet namelijk met een stok zien dat de waterplaats overal even die was. Ook liet hij een koepel zien waar de Imam vroeger zat en deze plek is naar Mekka gericht. We mochten ook boven kijken. Een deel daarvan wordt bewoond studenten van de universiteit. Het deel waar wij konden kijken werd vroeger bewoond maar was nu oud en vervallen.



Onze tocht door de smalle straatjes en stinkende steegjes ging verder naar een ouderwetse bakker. Hier krijgen we een stukje vers brood. Het was zo vers dat het nog echt heet was. Daar werd verteld dat de mensen uit de stad hun brood daar kwamen brengen en dat zij het bakten. De bakker wist precies van wie welk brood was door een markering in het brood.

Verder lopend merkte we dat dit heel toeristische was. Er werden veel mensen door gidsen rondgeleid. Ook waren de kooplieden hier veel opdringeriger. Wel was deze medina anders dan de andere. Je kreeg echt het idee dat je terug in de tijd was gegaan. Heel veel handwerk, oude ambachten, ezels door de straten, allemaal kleine primitieve winkeltjes. Het was wel heel erg leuk. En we kregen op verschillende plekken uitleg van de gids over wat er te zien was.

Aangekomen bij de leerlooierij kregen we muntblaadjes. Dit was voor de stank. Toen moesten we een aantal smalle trappen op en kwamen we in een leerwinkel die uitzicht had op de leerlooierij. Het stonk daar inderdaad een beetje, maar omdat het niet heel dichtbij was viel de stank mee. Er waren verschillende ‘baden’. De huiden werden eerst in een bad met ?? en duivenpoep gelegd. Daarin gingen dan de haren er van af en de stank uit de huiden. Dan werden ze in een bad met kleur gedaan en vervolgens gedroogd. Dit is heel zwaar en vies werk. De mannen die dit werk doen worden ook niet oud.



Als laatste gingen we naar een weverij. Ook daar kregen we een korte uitleg hoe het wordt gemaakt en kreeg iedereen een doek om hun hoofd. Leuk voor op de foto. Na deze uitleg hebben een aantal van ons sjaals ingeslagen. Misschien wel uw souvenir?!

In het begin van de middag gingen we weer uit de stad en hebben we geluncht. Dit keer was het een luxe picknick. Mohammed had van boodschappen gehaald toen wij de stad in waren. Na de lunch op weg naar Volubilis en Moulay Idriss.

Na ongeveer 1,5 uur rijden kwamen we aan bij Volubilis. Het was een mooie tocht door bergachtige gebieden. Soms wel een beetje spannend!

Volubilis is een oude Romeinse stad. De gebouwen stammen af van de 1e en de 2e eeuw na Christus. In de 3e eeuw, trokken de Romeinen zich terug naar Mauritanië, waardoor Volubilis in verval raakte. Het werd toen bewoond door christenen en werd geïslamiseerd door Idriss I in 788. Later is de stad verdwenen onder de grond en in de 18e en 19e eeuw hebben ze hem opgegraven.

Er staan prachtige oude gebouwen in Volubilis. Je kunt de verschillende gebouwen nog goed herkennen, zoals een forum, de triomfboog, een basilica, een oude oliepers en verschillende huizen. Er liggen ook nog een heleboel mozaïeken uit de Romeinse tijd.



Na 1,5 uur rondgelopen te hebben in groepjes in Volubilis, hebben we nog een bezoek gebracht aan Moulay Idriss. Dit is een witte stad die gebouwd is op twee rotsformaties.

In Moulay Idriss zijn we helemaal naar boven gelopen om te genieten van een prachtig uitzicht over de stad. In totaal moesten we 166 treden lopen om bovenaan te komen. Onderweg kwamen we een ronde minaret tegen, wat vrij bijzonder is, omdat ze normaal vierkant zijn. De reden dat de minaret rond was, is omdat Moulay Idriss de 5e heilige stad is van de Islam en in alle heilige steden zijn de minaretten rond. Zo zie je ook ronde minaretten in Mekka.

Eenmaal bovenaan gekomen, konden we over de hele stad uitkijken. Het is een heel bijzonder uitzicht, omdat de stad tussen de bergen ligt. Midden in de stad ligt Idriss I begraven, samen met zijn rechterhand en zijn kinderen.

De gids vertelde ons dat volgens de Islam, Moulay Idriss de eerste stad in Marokko was. De stad is gebouwd door Idriss I, die uit het Oosten kwam. Hij roofde stenen uit Volubilis en bouwde met deze stenen zijn stad, Moulay Idriss.

Zoals al eerder verteld, is Moulay Idriss de 5e heilige stad van de Islam. Moulay Idriss is dan ook een bedevaartsoort voor Islamieten uit Marokko. 5 bezoeken aan Moulay Idriss volstaan voor 1 bezoek aan Mekka.


De zon ging ondertussen langzaam onder en dit zorgde dan ook voor mooie plaatjes! Eenmaal in de bus, was het donker en was iedereen moe van een lange dag lopen!

Zometeen gaan we lekker eten en dan maken we ons op voor de lange reis van morgen naar Al Hoceima!






Een zonnige groet,



Miranda en Sjoerd

4 opmerkingen:

Unknown zei

Wat een geweldig land moet dat zijn. Als buitenstaander niets wetende van Marokko zou je daar niet zo snel heen gaan. Na het lezen van de leuke (b)logs zal ik er zeker over nadenken om het land ook eens te bezoeken. Ga zo door met schrijven! :) ps. Kloppen de vooroordelen over Marokkanen een beetje? Vast niet! Groetjes en veel plezier. Jurrien

Unknown zei

Jammer trouwens dat de foto's niet uitvergroten als ik er op druk. Zou ze graag beter willen zien!

Jeroen zei

Lijkt mij inderdaad ook heel leuk om er een keer heen te gaan.

Volgens mij is er het een en ander mis met de foto's, er zijn er een paar verdwenen en de foto's van dit blog zijn helaas niet aanklikbaar/vergrootbaar.

ellekeverwaijen zei

Ik geniet erg van jullie verslagen!Mooie foto's. Het lijkt me een goede groep.
Er is niet alleen een cultuurschok, maar ook een tijdsschok. Jullie schrijven het zelf al; het lijkt soms wel een andere eeuw, naast de andere levensstijl.
Ik wens jullie en mijn collega's alle goed! In de bergen kan het wel koud zijn hoor; dus truitje aan! ... "Ja mamma"...
Elleke Verwaijen