donderdag 1 mei 2008

Dag 11

Onder het motto: beter laat dan nooit, hier nog het bericht van de reis naar Assilah vanuit Tanger.

Dag 11: Tanger en Assilah

Voordat we begonnen aan de korte reis naar Assilah zijn we naar de Hamam in Tanger geweest. Iedereen vond het een beetje spannend omdat we niet goed wisten wat we konden verwachten, sommige hadden zelfs een beetje buikpijn (of was het van het eten?).
We hadden allemaal een ander idee bij de Hamam, leek het op het een Saunacomplex met zwembaden, stoomcabines etc. Of leek het meer op een beautysalon? Eenmaal binnen (in alleen je bikinibroekje, voor de heren zwembroek) bleek dat we te veel hadden verwacht. We kunnen geen details noemen van de mannen Hamam, want daar mochten we niet in. Dus we doen ons best om het vrouwendeel zo goed mogelijk te omschrijven.

De kleedkamer was koud, dus iedereen sloeg lekker de handdoek om. Deze werd echter van je afgetrokken toen je je tas kwam inleveren. Snel de Hamam in dus. Daar was het zeker veel warmer en ook heel vochtig. Het leek een klein beetje op een stoomcabine. We werden door twee ruimtes geleid, het leken een soort werfkelders. In de derde en laatste ruimte moesten we in een kring rondom emmers water zitten. Ada deed voor hoe je met kleine bakjes het water over je lijf moest gieten. Dat was erg lekker want het water was lekker warm. Ondertussen werd een soort dikke stroopachtige zeep uitgedeeld, volgens Ada gemaakt van olijven. Hiermee kon je je inzepen en werd je huidje heerlijk zacht.
Inmiddels vertrok de schaamte en gingen we wat meer om ons heen kijken. In de Hamam zaten nog veel meer vrouwen, jong en oud. Sommige waren zich aan het wassen, anderen waren zich aan het ontharen.
Voor we het wisten werden enkelen van de meiden onderuit getrokken door de vrouwen van de Hamam en bewerkt met een wel erg ruwe washand. Het was even wennen, met de harde hand gewassen worden maar het resultaat was verbluffend. We zijn nog nooit zo schoon geweest! Alle dode huidcellen waren weggehaald, dat kon je zien doordat er allemaal bruine / grijze velletjes (vellen) van je afkwamen.
De meeste van ons hebben ook een massage gekregen, waarbij er niet al te rustig werd gedaan. Je armen en benen werden in de meest onmogelijke posities gebogen.
Marjolein heeft het zelfs aangedurfd om haar haren in te laten smeren met modder. Helaas voelt haar haar nu een beetje aan als touw maar het was een leuke ervaring.

Na het bezoek aan de Hamam moesten we snel onze koffers pakken voor de rit naar Assilah, het was een korte rit van ongeveer drie kwartier. Onderweg zagen we een klein meertje met een heleboel Flamingo’s erin! Die hadden we hier nog niet gezien.

Assilah is een dorpje aan de kust van de Atlantische Oceaan. Als lunch hebben we dan ook weer heerlijke visjes gegeten uit de oceaan. Daarna mochten we zelf kiezen wat we gingen doen. Een aantal kozen ervoor om naar het strand te gaan om even bij te kleuren. Helaas waait het hier erg hard en is het vooral aan het strand fris. Weer anderen zijn de kleine Medina van asilah ingedoken om nog wat souvenirs voor thuis te kopen of op een terrasje lekker te gaan zitten kaarten.

Om kwart voor zeven was het tijd om te verzamelen voor de evaluatie van de hele reis.
In kleine groepjes moesten we drie vragen beantwoorden. Want Marokko was geen snoepreisje, dat waren we een beetje vergeten… De harde werkelijkheid van leervragen en assessments komen wel gevaarlijk dicht bij. Morgen vliegen we weer terug naar Nederland, vriendjes, vriendinnetjes, papa’s en mama’s.

Tot morgen!
Manon en Mariska

Oja, we zijn niet zo bruin als jullie denken. Het zongehalte was hoog als wij binnen / in de bus zaten. Eenmaal buiten schrok hij van onze witte kleur en vetrok… Dan nog de Hamam scrub erbij en er is helemaal niets meer van over!

Geen opmerkingen: